Öğrendiklerini Kalıcı Hale Getir

Öğrendiklerini hatırla, kişisel gelişim, beyin ve hafıza

Öğrendiklerini bir süre sonra hatırlamakta zorlanıyor musun?🤔

Bu bana çok sık oluyordu. Okuduğum bir kitabı bir süre sonra rüyalar gibi parça parça hatırlar hale geliyordum. Ama bazı anlarda birden aklıma kitaptan bazı detaylar geliyordu. Beynin çalışma mantığını daha iyi anladıkça öğrenme ve hatırlamaya olan bakış açımda değişti.

Bu yazıda sana bazı ipuçları sunuyorum. 💡

Umarım faydası olur;

1. Kaynakları çeşitlendir

Öğrenme dediğimiz zaman en önemli şeylerden biri kaynaktır. Öğrendiğimiz şeyin doğruluğu kaynağın kalitesine bağladır. O yüzden her duyduğuna, okuduğuna inanma demişler. 💯
Bir konuya çalışacağın zaman çeşitli çalışma materyalleri kullan, örneğin videolar, kitaplar veya podcastler, böylece birden fazla duyuyu harekete geçirerek öğrenmeyi pekiştirirsin.

2. Sağlığına odaklan

Uyku, beslenme ve egzersizi önceliklendir; etkili öğrenme ve hafıza için sağlıklı bir beyin şarttır. Özellikle uyku ve öğrenme üzerine yapılmış çok fazla araştırma bulabilirsin. Minimum 7-8 saat uyumaya özen göster. Beslenme ve egzersiz de doğrudan birbirini etkiler. Protein ağırlıklı beslen, yatağa boş mideyle girmeye özen göster. Egzersiz yaparak vücudun kan akışını dengele. Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir beyin. 💪

Egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve sabırlı olun. Bedeniniz size hak ettiğiniz ödülü verecek.

3. Bağlantılar kur

Yeni bilgileri tanıdık kavramlarla ilişkilendirmek için benzetmeler kullan, anlamayı ve hatırlamayı kolaylaştırır. Ezberleme yöntemlerinde buna çok başvurulur. Daha önce öğrendiğin bir bilgi ile yeni öğrendiğin bilgi arasında bağlantı kur. Böylece hatırlaman çok kolay olacak. Çok basit bir örnek vereyim; Ben mesela otoparka aracımı park ettiğimde park yerini kafamda bir şeyle eşleyerek kodlarım. Örneğin K7’ye park ettim. K dokuz köpeği eksi iki gibi anlık bir kodlama yaparım. Bu şekilde park yerimi çok daha kolay hatırlıyorum. Bunu çok fazla örneklendirebiliriz.

4. Öğrenmeni zamana yay

Çalışma seanslarını aralıklı hale getirmeye çalış, bu şekilde bilginin zihnine yer etmesine zaman tanır ve bilişsel yüklenmeyi azaltırsın. Pomodoro tekniğini duymuşsundur. Duymadıysan; 25 dakika için bir zamanlayıcı ayarla: bu 25 dakikalık zaman dilimi ilk “pomodoro” olsun. 25 dakika sonunda 5 dakika mola ver. Bu şekilde 1 “pomodoro” tamamlamış oluyorsun. 4 pomodoro yaptıktan sonra 30 dakika mola ver. Bunu döngü halinde istediğin kadar sürdür. Süreleri kendin için optimize edebilirsin.

5. Çalışmanda derinleş

Kavrayışı derinleştirmek ve bilgiyi daha anlamlı hale getirmek için olayların ‘Neden’ini anlamaya odaklan. Sonuçtan önce nedeni anlarsan daha sonra karşılaşacağın benzer konuları da çok daha hızlı anlamaya başlarsın.

6. Bilgiyi parçalara ayır

Karmaşık konuları daha küçük, yönetilebilir parçalara ayır; böylece bunaltıcı olmasını önle ve adım adım öğrenmeyi kullan. Birden tüm bilgiyi almaya çalışırsan beyni zorlarsın. O yüzden en ideali parçalara bölüp sırayla öğrenmek.

    Bunlar basit ama öğrendiklerinizi kalıcı hale getirmede etkili tekniklerdir. Sizin farklı öneriniz olursa yorumlarda okumak isterim.

    Sevgiler,

    Yeni içerikleri kaçırmamak için abone olmayı unutma;


    Tarih:

    | Kategori:

    Yazar:

    Yorumlar;

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir